link

Блог Дмитра

BD PROCHOT та тротлінг до 400МГц

З цією проблемою я стикнувся, коли поставив у мій Thinkpad X270 зовнішній акумулятор на 72 ампер-години, і ноут почав відчутно тупити. У диспетчері задач показує, що процесор працює на частоті 0.4 ГГц, і вона не підіймається. Якщо підключити зарядний пристрій - все нормалізовується, і процесор працює на 2-3 ГГц без проблем. Це не залежить від операційної системи, і відбувається як на Віндовсі, та і на Лінуксі чи Мак ОСі.

#Чому відбувається тротлінг процесору до 0.4 ГГц?

Наскільки я зрозумів, у багатьох інтелівських процесорів(як у 6-7 покоління так і більш нових) є баг, із-за якого спрацьовує сигнал "процесор занадто гарячий", спрацьовує захист, і частота процесору знижується до 400 мегагерців. Якимось чином, це може викликатись використанням певних моделей акумуляторів (як мінімум у випадку ноутів серії Lenovo Thinkpad). Спрацьовує сигнал "BD PROCHOT" ("bi-directional processor hot"). Це "софтовий" сигнал, і ним можна керувати програмно, що ми і будемо робити, щоб побороти тротлінг процесору. Це досить безпечно, бо є ще і апаратний сигнал PROCHOT, який спрацює навіть якщо BD PROCHOT заблокований.

#ThrottleStop приходить на допомогу

Для систем на Windows є утиліта ThrottleStop. Вона дозволяє керувати багатьма параметрами системи, які впливають на тепловиділення та в цілому потужність процесору і не тільки. Я досить довго використовував її, щоб обмежувати максимальну частоту процесорів у старих ноутбуках, щоб вони менше грілися. Але з її допомогою можна також відключити сигнал BD PROCHOT.

Завантажити ThrottleStop можна з сайту розробників: https://www.techpowerup.com/download/techpowerup-throttlestop/

Далі ви його запускаєте, погоджуєтесь із попередженням про те, що цією утилітою можна уграти систему, спаливши процесор, якщо наперемикати параметрів. Ми будемо діяти обережно, і тільки відключимо сигнал "BD PROCHOT", знявши відповідну галочку у лівому вікні. Після цього частота процесору має повернутися до нормальних значень, і має зникнути червоний напис "PROCHOT" у правому вікні.

Вікно програми ThrottleStop зі знятою галочкою з BD PROCHOT
Відключаємо BD PROCHOT

#Післямова

Теоретично, можна відімкнути цей сигнал до завантаження ОС, використавши EFI-модуль, який дозволяє працювати з такими сигналами, але я поки що не спромігся з цим розібратись.

У деяких випадках допомогало оновлення BIOS ноутбуку (але не у моєму випадку), скоріш за все із-за досить обмеженого патчу, який виправляв цю помилку тільки при використанні конкретної моделі акумулятору. Трохи пізніше я напишу, з яким акумулятором все працює нормально, а з яким відбувається тротлінг.